Sunday, November 29, 2009

Sila Tunggu Sebentar

Tunggu...

P.Ramlee kata..
"Tunggu sekejap....."

Heh!
Nak cakap TUNGGU tu senanglah.
Tunggu semenet boleh lah.
Tunggu seploh menet? Pon dah ketaq pala lutut mau tunggu.
Tunggu sejam?? Huh! Rasa mau bom je jam kat dinding tuh!
Tunggu sehari?? Henpon bekecai wehhh!!

Tunggu setahun??
Aku cari laki laen.
Puas hati!


*************

Kamu ingat ini pusat khidmat masyarakat ke?
Ato kamu pikir ini kaunter pertanyaan?
Ato kamu rasa ini kaunter drive tru?
Ato kamu nampak sign BUS STOP di dahi saya?
Ato kamu nampak 1 label yg jelas dan nyata, "SAYA SETIA MENUNGGU.K AMU BUATLAH APA SAJA. PEGILAH MELAYAN MANUSIA LAIN. SAYA AKAN SETIA MENUNGGU"

Heh! Itu ahkak Jiana Jain je yg sanggup.
Aku tak suka menunggu!
Tak guna beli henpon ribu riban, tapi simpan dalam reban!
Pakai  pakai public fon je.
Tak membazir duit aku belanja lebih.

Menyakitkan hati!
Laki patut dibom saja!
Puas hati aku.

Sekian.

Friday, November 27, 2009

Soklan Exam

1. Anda rasa anda hot?

Oyeah..saya memang hot tp bukan hot stuff ato hot muffin. Hot-tempered. Yes, i am! Dan saya suka hotfm jugak. Tak pecaya? Semalam saya mimpi fafau ofer saya jadik pengapit dia kawen. Betolll!!! Mimpi aje laaa...

2. Upload gambar kesayangan anda


Honda Stream RSZ

3. Kenapa anda suka gambar ini?

Sumber inspirasi lah. Kereta impian tuh! 1st time tengok masa lunch kat sebelah honda sek 13. Wuuuu~~ sanggup teleng kepala 360 darjah semata-mata mau amek semangat kekeretaan (sbb shorum honda tu kat blakang).


4. Bila kali terakhir anda makan pizza?

Beberapa minggu yg lepas. Pizza jusco je pon. Pokai punya pasal. Las makan pizz hut masa besday bulan 8 ri tu. (Kan yang kan? Haha). Next time dah kaya, tak payah la tanya soklan ni lagi sbb aku mesti jawab, "hari-hari makan pizza la wehh!!". (poyo gila)


5. Lagu terakhir anda dengar?

Wali Band - Yang
(adik aku pasang lagu wali band dari siang tadi. org dengar takbir raya di hari raya, dia layan wali band. abah pon sama. bekenan sungguh lagu ibu-ibu bapak-bapak wali band tuh. Takpelah. WALI itu kan bahse arab. ala-ala islamic dah kan? Heh!)

6. Apakah yang anda buat sambil selesaikan tag ini?

Mendengar-dengar lagu wali band di pc kamarul syazwan, sambil text pato yg dah nak tido. Awal lagi la hensem oiii!! Mata baby sunggoh! (Ada patot semalam dia tetido masa tengah rancak SMS, then pagi tadi kul7 anto mesej kata aku yg tak reply mesej dia. Heloo pato! Saya anta lebey dari 3 mesej tau x??!! Laki memang cepat nyanyok! Akuilah.)


7. Selain dari nama anda sendiri anda suka di panggil?

Lina la. Nina? Suka jugak lah (hihi..sorang je panggil aku nina). Tapi lagi sedap kalo dipanggil Enjelina ke kan? Rasa la bibir tu menebal sket!

8. Tag lagi 6 orang tanpa rasa kekesalan.

Myra
Cik N
Atune
Noin
Umi Fasihah
Zida

****Siapa no.1 kepada anda??

Penggiat seni di belakang tabir. Kitorang melakukan penyiasatan itu hari. Namun menemui kegagalan. So, demi meningkatkan mutu spy'an kami, kami akan ke kursus FBI bila-bila masa dari skarang.

****Bagaimana pulak no.3??

Dia jemput saya gi kenuri dia bulan doblas ni. Mau pi la. Tekejut gila dia mau kawen sbb takde tanda-tanda dia mau kawen pon. Dia punya blog, aku tatau mcm mana bole masuk dalam sana. Wah..aku plak yg nyanyok!

****Pendapat anda pada angka 4??

Budak ni rajen mengisi masa teluang. Dia lah pengubat bosan kala kebosanan. Sebab apa? Sebab org lain malas apdet blog. Tapi dia, selalu!! So, adala bahan untuk jambatan ilmu tetiap ari kan? Jambatan ilmu tu kan membaca. Membaca kan jambatan ilmu.. Tak gitu?

****Kata sesuatu tentang orang no.2??

Suka buat org jeloz dengan pi tengok wayang time org tengah pokai. Then buat entri dalam blog. Helo.. tadak cara laen mau menyucuk semangat jeloz orang kah?

****Bagaimana pulak no.5?

Kawan dari sekola menengah. Wiwu~~ Las jumpa masa kenuri membe bulan lepas. Suda kecik dia. Dan sangat malas apdet blog. Tapi kalo da apdet, bejela-jela. Itulah namanya pegi bertapa dan kembali dengan ilmu penuh di dada. Kan mi kan?


****Pendapat anda pada angka 6??

Tatau plak dia ada blog. Ronda-ronda di fesbuk, terus jumpa. So pegilah melawat dia. Mata dia besar wooo... Patutlah tak rabun mcm aku.

SEKIAN

Wednesday, November 25, 2009

Kadang-kadang Janji Pon Kena Adil

Alkesah...
Ada sorang perempuan kiyut yang memang baek hati dan sangat penyayang.
Dia ada boifren yg berhidung tinggi mancung.
Dia juga ada adik-adik yg sangat dia sayang.

Alkesah....
Si boifren selalu merungut akan fail exam.
Si boifren selalu merajuk bila si kiyut itu dapat pointer lebih.
Si boifren selalu membawak diri bila resultnya kurang macho sepertinya.
Si boifren selalu .......bla bla bla.. (sila buat cerita dongeng sendiri berdasarkan fakta kes)
Oleh sebab si gelfren sangat baik hati dan penyayang, dia pon melakukan politik wang.

"Kamu dapat  3 pointer ++, saya bagi kamu henpon canggih sebijik."

Itulah janji si gefren yg sangat kiyut itu.
Oleh kerna itu, 2 sem berturut-turut si boifren usaha gigih berdaya padu berbekalkan azam yg gigih dan usaha yg jitu lagi keras dan setimpal dengannya utk dapatkan 3.00 yg lebih macho grednya.
Thus, (spiking sket!!), si gefren pon menunaikan haji janji..
Maka..
Bergantilah henpon si boifren 2 sem berturut turut...

Alkesah...
Si adiknya pula hari-hari membelek laptop canggih manggis di internet.
Bila exam pulak, dia rilek melayan youtube dari buku-buku bercap mohorkan matrikubasi.
Si abah sudah bebel.
Si mami cuma rilek. Cool mom!
Si abah merajuk, terus ke rumah ibunya.
Sebab si kakak sangat kiyut, dia melakukan politik wang lagi sekali.

"Angah dapat 4.00, kita cari laptop sebijik."

Dan bermula detik itu, stiap hari si adik google lappy.
Si kakak join sekaki.
Si boifren pengkritik sejati. ("Itu spec x bagus. itu design buruk. itu bla bla bla bla bla")

Ini hari..
Si adik mesej si mami.

"dapat 4.00"

Si mami mesej ke kakak.

"angah dapat 4.00"

Si kakak yg sedang asyik tido terus bangun.

WOI!! MANA MAU CEKAU DUIT!!!!

Sekarang...
Baru si kiyut perasan.
Si boifren penah janji sekali je.

"Kalo dapat english A, saya blanje pizza."

Woo.. Baru teringat. Si kiyut gilakan pizza.
Bila di offer, terus angguk kepala.
Walhal, beza sekeping pizza n sebijik henpon, ringgit mesia brapa????

Waaaaaaaaa...
Kadang-kadang,
janji juga kena fair n square.
I janji bagi u entri terbaru,
U janjilah tinggalkan I komen ye...
Muahahahaha!

Monday, November 23, 2009

Dulu Kini dan Selamanya

Dulu...
Bini leo d vinci ni tinggal kat hostel..
Masa form 1, 5 pagi dah bangun + mandi. Biasalah. Budak baru belajar. Sebab tu hari-hari rasmikan toilet before org laen guna.
Masa form 2, maseh junior lagi walo dah tak semerbak mcm form 1. Bangun maseh awal sbb tamo nati kena Q nak mandi.
Masa form 3, Latok ini berkamcing dengan senior form 5. Ahh.. Sudah menumpang tanduk kipas susah mati mirnawan nawawi itu (dia player hoki skola. tu yg angau melampau tu sampaikan tema bilik adalah HOKI). Sebab suda tumbuh tanduk, aku dah tak takut warden en.sabri tuh. Muahaha! Yelah. Dia mana ada tanduk. Tapi aku ada. So, aku lah paling ganas. Sebab telalu ganas, tido aku bangun 7pg. Gila betol! Helo, assembly pukul715 lah minah! Wateva! 7pg bukan untuk mandi manda ye sahabat-sahabat. Tapi untuk solat subuh dulu. (memang kuat menggajahkan solat. Astaghfirullah). Pas solat penuh khusyuk, barulah menggerak ke toilet. Mandi pon pakej lengkap OK! Haa..pastu naek bilik, iron baju skolah plak. (Gila sial punya penyegan! Baru perasan plak. Hahahahah!) Then bila pehimpunan dah abis, cikgu pon dah masuk kelas, barulah kita gerak ke kelas. Kan bijak tu??? Tak lah kena tangkap kan? (Alaaa..kalo kena tangkap pon, tak takut laaa.. Pak Sabri buat apa je.. --akan dimasukkan dalam next episod)
 
Kini....
Dah takde warden yakni Pak Sabri dan nasi lemak 3 bungkus setiap malam yg dijual wife nya, aku maseh bergam dengan tilam. Apa pasai? Tatau la.. Huhu.. Jumaat lepas, aku tido tak hengat-hengat. So ponteng keja lah. Si pato datang rumah ketuk-ketuk pintu sampai belubang (hiperbola je nih), begendang kat tingkap rumah bagai, aku bole selamba layan mimpi syok. Padahnya, arini pegi opis, kena soal menyoal dengan manager. Apa aku jawab??  Nah........ "Duit suda abis maa. Macam mana mau datang kerja? Minggu lepas pegi jumpa client kat Selayang, moto suda jem. Repair je suda telan rm500. Bankrap dah ni. Takde duit nak datang kerja."
 
Natijahnya, lunch tadi bos aku belanja. Hahahaha! Gila la aku ni! 
 
Selamanya.....
Bila dah kawen nanti, tataula macam mana. tak dapat bayangkan kalo tido rumah mentua. Aku takleh bangun awal. Kalo tak, kul10 tu dah menguap sakan dah. Camno? Haish.. Kalo tak dok rumah mertua pon, si leo d vinci aku tu kuat mengaum. Sah-sah la kena bangun awal kalo tamo dengar syair belebih-lebih kerat beliau. Paling tak tahan, bulan posa nak saho, bole ke aku bangun masak??? Woooo..mau bibik sorang laaaaaaaa!!!!!


Sunday, November 22, 2009

Bila Turn Saya Plak??

Helo beribadi!! Ini hari, latok mau kasi kuliah pasal kawen. Euwww.. Sangat syok oo bila pikir kawen ni. (Tapi jadi tak syok kalo pikir hal kawen masa si pato diserang angin rimau jadian. Nak mengaum je kejenya).

Memula, kita becerita pasal faktor-faktor yg mengujakan semangat gatal nak kawen.

1- Bila tiap-tiap minggu asyik pegi kenuri kawen je. Tambah-tambah bila kenuri tu member sendri yg kawen. Auwww.. Macam tekena gigitan nyamuk OK! Gatal + miang + merenyam tak sudah-sudah. Masa tu la dok berangan yg pengantin tu kita. (Aku lah tu)

2- Bila asyik lalu depan butik pengantin je. Aku sangat alergic dengan baju pengantin ni. Bila lawa je, aku perasan lah. Berangan tak hengat! Siap tanya-tanya pato lagi. Itu lawa tak, ini cun tak, sesuai tak, bla3. Tapi yg tak syoknya, bila aku tanya, terus kena, "Tak payah! Lambat lagi nak kawen!". Atopon, "Huh! Langsong tak lawa!". Oiiitt! Lawa la tu! (besangka baek: laki ni buta pesyen! muahaha!)

3- Bila tengok nona petang ahad tuh. Ish-ish-ish.. Ini lagi la tak tahan! Memang sah-sah berangan dari mula sampai sudah. Pastu sebok la SMS pato ajak layan angan-angan. Dia pon layan je lah. Cerita hantaran lah. Baju kawen lah. Cincin kawen lah. Pastu lepas setengah jam main SMS, mesej aku dah x berbalas. Dia tido la weh masa tengah sibuk mesej! (Nampak sangat cerita kawen aku tak bes langsung bagi dia. TIDAK mengujakan)

4- Bila pegi kenuri kawen sedara si dia n dah jumpa sedara mara dia. Ohhhhhhh TIDAK!!! Sangat betambah gedik nak kawen. Terasa mcm mau pi naek atas pelamin je tadi besanding. Baju da sedondon. Apa lagi mau?? 


Sekian. Harap maaf. Entri macam melampau gila jek. Saya baru pulang dari kenuri kawen sepupu pato. Org asyek tanya bila mau kawen. Tu yg saya gedik melampau-lampau skang ni. Aiseyh! Mahapla.....Saya insan lemah...

Saturday, November 21, 2009

Trend ke hape heh?

Dulu-dulu zaman mak kamu dan mak saya menikah, saya tatau pakaiannya macam mana. Tapi masa kenduri kawen mak abah saya, mak saya pakai tudung ala-ala bienda. Grand dan glemer kan? Gipsi gitu you!


Style mak gua masa nikah.. (tudung je OK!)


Kemudian datang zaman skarang. Itu saya nampak lah trend pakai net atas pale buat syarat. Saya tak heran pon. Biasalah tu. Saya pon kecik-kecik main pondok-pondok, main kawen-kawen, amek cekak rambut tindih selendang nenek saya buat hiasan kepala ala-ala pengantin. Vogue you!


 Style ni gua pakai masa kecik-kecik lagi tau! Crown tu kita ganti dengan cekak rambut..


Then datang 1 trend baru (sebenarnya dah lama tapi sebab diglemerkan org yg glemer, so jadi lebih glemer amat lah). Pakai tudung litup masa nikah, tapi time besanding, tudung simpan dalam wardrobe (besangka baek sket... tudung masuk washing machine..hujan plak tu..so, tudung masih basah..). Ni semua makin menjadi-jadi since tokti kawen. Kalo korang perasan lah. Lepas je tokti berlitup kepala masa nikah, berderu-deru manusia lain join sekaki trend nih. Nikah pakai tudung lengkap! Labuh lagi tau! Tapi bila esok nikah, kepala bogel jugak. Tak paham aku! Kalo nikah dalam masjid, paham lah jugak nape dia pakai untuk hari tu je. Tahla.. Dah serupa adat plak skang ni. Oh..mungkin jugak sebab ada tok imam time nikah tu.


 Comey kan model nih?? Gua la nih..



Makin dipikir, makin bengong aku rasa manusia zaman skarang. Yang adat tu la nak ikut. Yang hukum tamo ingat. Besanding orang kata haram, nak jugak tempah pelamin ribu riban.


Nota~~ Entri ditulis dengan penuh hasad dengki sbb orang kaya kawen grand sangat. Aku tadak duit mau buat grand-grand nih. Grand livina pon lom mampu beli........*sigh*


-Gamba sume saya gugel saja...-



Sunday, November 8, 2009

Depa Sebok!

Dulu masa aku tengah stadi, korang sebok tanya bila mau abis.
Aku tak kesah. Aku jawab penuh hemah. May 2009. So korang pon angguk kepala tanda paham.
Bagus. Itu yg aku maukan. Kamu paham, dan aku pon ketahuan. Tak perlu terang lebih-lebih sebab semua org simpan kalendar free kat rumah. So, boleh rujuk bila May 2009 akan muncul.

Bila May 2009 abis, kamu mula gelisah tanya. Bila aku mau kerja. Oh, maaflah kamu-kamu yg prihatin. Saya kena praktikal 2 bulan. So, kamu ubah soalan. Bila mau abis praktikal? Saya jawab, bulan 7 ni. OK. Kamu mudah paham. Saya pon kurang rungsing pikir jawapan lain atau huraian serupa esei untuk pahamkan kamu.

Julai pon datang. Kamu-kamu pon mulalah bukak slot soalan lagi. Bila mau kerja. Saya jawab bila saya puas melepak kat rumah. Ya, memang saya nak lepak dulu buat beberapa bulan. Kenapa? Sebab dari form 1 lagi saya sudah dijaga warden penjara asrama. Mau lah jugak saya mengabiskan sisa-sisa masa terbuang di rumah lama-lama sikit.

Kemudian kawan saya ofer kerja jadik SKP (skim khidmat pelajar) kat RMI uitm. OK lah. Saya terima la sbb pato saya perlukan saya untuk kerja-kerja ilmiah beliau sbb saya lebih advance rajin dari dia. Ha-ha-ha! OK. Itu cuma gurauan maut untuk pato saya. Mungkin dia akan pancung kepala saya sekejap lagi. (Yelah pato. Kamu lagi bijak dan JINies)

Bila dah kerja, kamu tukar pulak soalan. Gaji berapa? OK. Saya cakap RM700. Saya nampak kamu puas hati. Kalo saya cakap RM2k, mesti kamu tepengsan dan terus patah hati kan?

Kemudian, kamu-kamu yg lain memulakan versi soalan baru bila nampak saya ada ada pato. "Bila mau kawen?". Hello..Saya baru 22. Belom tau masak nasi maupon melipat baju. Perluke saya jadikan kawen sbagai kelas menuntut ilmu domestik dari mak mertua saya? Mau dia juga terus rejek dan pancung tangan dan kepala saya! Dan kamu juga perlu tau, kalo saya dah abis belajar pon, kawen tu perlu dibuat selepas sebulan kerja ke? Ingat kenuri tu jemput tok kadi goncang-goncang tangan pengantin laki ke? Ingat tak kena suap kat jemputan-jemputan? Tak baca buku teks syariah form 5 ke pasal walimatul urus? Era pazira pon kawen lambat tau!

Dan lagi 1, kalo saya banyak duit pon, tapi pato saya belom abis belajar, kamu rasa perlu ke saya yg meminang dia, bayar mas kawen dan wang hantaran? Bila hari kenuri, saya pakai tengkolok, dia pakai crown? Macam tu?

Macam takde kerja lain je selain kawen. Kereta tak penting ke? Ko ingat honda jazz sebijik 3 kupang?? Rumah tak perlu ke? Ko ingat pas kawen bole buat masjid jadik rumah???