Monday, August 31, 2009

Gatal

Ini hari wa sama kengkawan wa yg gatal nak memiliki baby dengan susah payahnya sanggup mengadap web morphting semata-mata mau melihat anak yg bakal dilahirkan kelak. Ecece.. Kiranya ni scan wajah baby lah. Doktor bole scan jantina jek. Tapi kitorang siap publish kat fesbuk lagi wajah bakal anak bersama bakal suami tesayang. Ngahaha! Ok, Gatal!

Wa yg selama ni tak sanggup begambar muka serius sbb bajet lebey cun dengan menyenyum sedepa, sanggup bergambar muka serius dengan bibir yg tebal gaya Enjelingan Joli Sakan, dengan membuang spek, semata-mata mu tengok gambar yg lebey real. Ok, memang over eksaited serupa dah mengandong 5 bulan.

Memula buat, wa punya muka takde pakai spek. Eh, ada. Berspek frameless. Tapi suami wa , berspek frame betol-betol frame. Nah... Bila tilik, scan, gabung, merge dan sebagainya, kuar la baby comel ini. *Bagi wa memang comel. Lu olang nak kata huduh, sila blah dari blog mulia ini*

Ni lah..Tadaaa..



Tapi spoil betol lah. Tetiba wajah kiut bak mama dia ni, ada bayang-bayang spek. Cuba telek betol-betol, ngadap betol-betol gambar baby tuh.. Ada parut bentuk spek kan?? Cehh! Memang sah diganggugugat oleh spek pato wa yg berbibir seksi bak delima merekah itu. *ngeee...ok, memang poyo melampau*

Then, wa tak puas hati. Wa suruh Beliau kekasehku amek gambar tanpa spek.
Then proses pemujaan pon bermula..bram brem brang param prang pang!!

Naaahhh..baby boy plak..




Tapi kan..spoil lagi. Ada ke baby bermisai?? Memang menumpahkan nila ke dalam susu lah.

REJECTED!

So, wa paksa lagi pato wa yg sangat berdisiplin tu untuk shave n begamba semula..

Setelah beberapa proses mendot sana sini...

Taraaa...


bibir bapaknya...hikhik..


Nota: Wa gedik-gedik di hari merdeka ini. Gatal sunggoh! Takpe, wa dah mumayyiz dan layak nikah dah.. Wuuuuuuu~

Ini Versi Amukan Puaka Di Tebing Pasir

Ini jam..wa tade mood...Ha..everiday aku tade mood..No mood at all! Empat hari teperap dalam rumah serupa setan kena tambat di bulan pose. I taula I dah empat hari tak pose..Tapi I pon nak lah jugak melihat dunia luar selain seksyen 7 nih...Naek loya anak mata ni ha.. Duduk terperap dalam rumah, ngadap laptop..Kejap jadi tokey restoren, kejap jadik penjaga ladang, kejap jadik pengasuh pet, kejap jadik penggosip. Tu je keje aku di bulan Ramadan yg mulia ini.. Ha..Nak beramal ibadat, cuti peristiwa la pulak kan..Nak jugak melawa dengan telekung baru dan berjemaah di surau nuuuu.. Tapi apakan daya, dah sampai waktu, cuti pon menjelma.

Nak kira berapa patah aku becakap hari-hari pon bole. Sapa bilang manusia banyak mulut tak bole henti becakap? Aku ni ha.. Dah naek nazak tak bole borak. Rasa serupa bisu tak hengat! Harini dah genap 4 hari dok teperap. Kalo daging perap 4 hari, gerenti esok bila bakar, mau kalah daging panggang chef wan. Tapi aku? Haaa..mamposla. Mood dah serupa gunung berapi di Kutub Utara.

Malam ni merdeka? Huh! Merdeka sambut dalam hati je la. Nak tengok bunga api? Bunga api ke langit takde. Tapi bunga api sebatang seposen kale merah belang putih yg asap bekepul2 serupa asap moto 6620 tuh, ada la kat bawah bangunan 5 tengkat nih. Tu pon cuma tinggal tengkorak.

Perasaan saat ini:
2 hari MC campo 3 hari cuti, serupa tak payah cuti!!! Orang cuti pegi mana2 tenangkan diri, bukan perap macam ayam golek tegolek2 kat rumah!!!! Aku bukan mintak kuar RM pon!



--if aku tau mcm ni, awal-awal lagi aku dah blah balik kampung. At least tade ar serupa pengemis di jalanan. Rasa nak menjerit je tau!!!


*if gi sambut medeka, bole gak aku melalak lepas tensen dengan menyanyikan lagu negaraku kan? dugaaan~

Friday, August 28, 2009

Baek Tido

Harini....
Hati wa....
Sangat sedey..
Tade mood....
Susah hati... *hati wa susah hati..sempoi punya ayat penyata*
Berceliru... err.. Bercelaru..
Keliru...

Perut wa....
Lapa...
Sakit...
Berbunyik2...

Mata wa...
Tak ngantok2 lagi....

Tapi wa...
Diri wa....
Betol2 nak tido n lupakan semua yg penah jadik dalam hidup wa...


nota: wa nak apdet cite laen tadi masa dalam jamban, now mood da berubah..esok la pulak.. susahnya jadik pompuan kan..dapat cuti peristiwa di bulan pose pon nak moody2.. Haish..........

Thursday, August 27, 2009

Bukan Ponteng, Tapi Poning la Bang...

Den baru cubo-cubo belaja cakap bahso nogori. Korang tau la pato wa made in soromban. Ini hari wa cuti umum. Opps.. korang ni kalo tak poie melompat ke arah cuti poso x leh yo? Ini hari wa tak gi keje la. Poning yo raso. Moning siknes agaknyo. Hahaha! *wa joking yo tadi. pasal moningsiknes. Korang jangan take seriyos pulak yo*

Dah. Wa nak jadik slanga standard plak. Cakap negeri bikin mulut wa rase moncong sedepa je. Muahaha! *Matik incek pato mengamok membaca stetmen maha keras ini*

Ini moningsignal daaa..

Sepanjang bulan pose tawon ni yakni 1430hijrah, wa rasa tak besemangat mau bangun saho. Makan ayam seketul pon tak bole abiskan. Gila pemalas punya mulut + perut + trakea!! Masa plan nak makan untuk saho, berkobar-kobar je tali perut ni nak makan itu ini. Tapi bila bangun saho, air kosong jugak yg menjadi pujaan, selaen tilam dan bantal tumpangan ihsan Cik Sz. *Sadis btol bila crita part nih. T_T

Wa kesian kat perut wa ni. Bila tah wa nak bagi dia nasi sepinggan sewaktu saho.. Aduhai perutku sayang, rasanya mata wa lagi wa anak emaskan dari perut wa la.... Haishhh..

~~Tetiba wa terasa amat kejam pada perut sendiri... T_T

Wednesday, August 26, 2009

Cerita Kala Tak Saho

Petama-tamanya wa nak lu olang sume tau, wa maseh posa arini walo tajuknya ada sikit kontrolbesi. Well.. wa mencari kontrobesi demi kefemesan. *macam cite cik pasha sanda yg suda dilamar 4 lelaki dan dah terima 4 cincin..tapi wa blom dilamar lagilah walopon cincin wa yg diberi pato suda 4 jugak..ngahaha!!* Tah hape-hape kan wa ni becerita pasal gosip di hari baik bulan baik al-mubarak nih. Haish!!~

Tengah keje ni. Haa.. Lu myra, ada bole online2 blogging macam wa ke masa keje? Muahahaha!

Eh, wa belom wish u oll slamat bepose kan? Takpelah. Anggap je wa dah wish masa u olang tido malam 1st ramadan dulu. Huhu.

Ni, wa ada nak mengadu domba nih.
Semalam kan.. opismate wa pasang lagu raya taw!
LAGU RAYA ok!
Bukan lagu merdeka ke 52 tawon maupon 1malaysia ok!
Juga bukan lagu ahlan wasahlan ya ramadhan ok!
Bukan!!!
Baru 4 ari pose semalam ok!
Amboi amboi amboi... *sila sebut ikut tona masing-masing ok! Tamau style azwan ali*
Wa bukan marah pon dia nak pasang lagu raya..
Tak marah langsong!
Sangat teruja jugak ok! Muahaha!
Pasangla...
Tapi....

Wa kesian kat org yg belom stat pose lagi walo umo dah meningkat tua dan suda mumayyiz juga akil baligh! *wa nak tetaip nama suami waheeda tadi kat "akil" tuh..ngahaha!*

Takpe..wa tau lu olang sume bukan sengaja. Tapi dapat cuti peristiwa kan?
Huhu..
Besiap sedia la nak bayar balik cuti tu ye yg wa bajet mesti dabel tawon ni..

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! *walo setan suda ditambat, tapi ni rakaman gelakan setan yg wa rakam di pale otak wa yg kejam ini*


Monday, August 24, 2009

Bukan Nila Kurnia lah

Memandangkan wa besekola di Malaysia tanah airku tempat tumpah darahku 1Malaysia, makanya baju sekola wa wajiblah berwarna putih suci kan...Yelah, anak org kampung seperti wa ni mana mampu meluluskan wa untuk membayar yuran skola private mcm Diana Danielle itu kan. tadika pon cap KEMAS jek.

Sebab baju skola wa kale putih macam u oll jugak *abaikan jika anda seorang pengawas...x heran pown!tak tercalar pon imej kedatokan wa*, wa dan teman-teman seperjuangan seperti Norly Emilya, Umi Fasihah, Hasumira, Noridayu, dan Zulia Anida *maaf if nama anda tidak terkandung..nak jimat tenaga di siang hari ramadan* memang sunggoh tak bekenan. tetambah bila usia baju dah jengah setengah tawon kan. Kuning je rupanya.. Burok! Serupa baju murah even cap Canggih, Kamdar dan sebagainya.

Sebab kitorang kretif tahap razuwan razwil, nila ujala la yg jadi pilihan. penah tengok?? Nila cap lain tak pakai ok! Cap ribbon even lebey mahal, bukan taste anak-anak hostel SMKAAI. Never ok! Sapa-sapa yg pakai baju skola tak bernila, skema namanya. Muahaha! *sebek kebanyakan yg skema jadik pengawas. Takde ar tertonjol sangat keskemaan mereka. huh!*

Ni ha nila tu..yg kale pepel ok! Bukan biru.. Tak sesuwai ok!!


Wa search kat google..tp ni India punya la..tatau pasaipa Mesia tanah airku tak kuar..tapi botol lebey kurang je..

Bukan batch wa je yg fanatik gile dengan nila cap ujala ni, 1 hostel! Hambek ko! Patutnya syarikat ujala tu sponsor je asrama skola wa. Apadaaa... Kitorang bukan stakat nilakan baju skola, tudung skola, cadar, sarung bantal, telekung, stoking, anak tudung.. sume kasi nila. Apa je yg kale putih, sume nila! Singlet pon nila jugak ok! Haaaa....

Wa bukan saja2 nak buat entri pasal ujala ni. Wa nak menagih simpati syarikat ujala tu. Kot-kot la pekerja dia ada singgah kat blog wa ni, mungkin wa atao rakyat-rakyat skola wa bole jadi duta atopon disponsor untuk dobi dan sebagainya..kan??


Thursday, August 20, 2009

Bekurun Gamaknya

Whoooaaa...Dah bersesawang lelabah kat rumah ni kan? Lama sunggoh tak menjenguk dek kesebukan mengejar dateline tido setiap malam. Oyeah!

Petama-tama sekali diucapkan terima kaseh pada Ika n Myra yg mengocapkan selamat ulang tahun ke 18. Sunggoh selonok ok di kata 18 lagi walopon usia sudah tetttttt! Doala bebanyak moga-moga cepatlah Puan Natarah mengetuai rombongan menyarung cincin berberlian tulen beremas puteh bersaiz 6 di jari wa yg tidak langsong runcing ini. Doa cepat!!

OK. Wa skang mengkhidmatkan diri di Research Management Institute UiTM Malaysia. Uikkss.. Lu olang semua dengar macam gempaq je kan? Wa dulu masa mula-mula diarahkan juih mulut mereka untuk ke ofis bersaiz segerabak keretapi KTMB itu, dah berpinar mata dan jiwa. Kenapa? Kenapa?? Perkatan RESEARCH itu buat wa dah lali lalok. Yola.. Research kan ala-ala bersifat sains dan teknologi. Wa risaula kot kot mereka-mereka suruh wa menuang cecairan kimia dan mengasidkan yg alkali dan sebagainya. Tapi rupanya keje ini sunggoh seronok! Kenapa? Sebab memang takde res, so that takde la wa tecangak sana sini kan.... Lagi bes kalo dapat laptop baru, berpakejkan intenet. Uishh..mau wa tak menang tangan..Tangan kanan untuk keja. Tangan kiri untuk facebook. Ok tak?? *tangan kanan untuk wat keja n mencari nafkah. Baru afdal*

Ok dah. Tumoro wa nak berangkat pulang ke kampung halaman nun di sana.. Jangan risau..Rumah wa walopon pato wa kata hulu dan pedalaman, segala servis ada ok! Streamyx brodband, wifi, 3g, waima gprs dan digi dan celcom dan maxis pon full bar ok. Juga U Mobile *telupa plak*. Walo kampung wa kelihatan hulu kerna namanya yg bersifat tua *Ya, Bakau Tua* tapi ini tua brand rosnah mat aris ok!! U oll jgn buat-buat taktau plak.

Ok, I stop sini. Esok I poyo-poyo lagi ok! See you guys..


nota: kalo indon dia panggil "jeng" untuk panggil org2 yg ada status. Tapi wa sampai skang tatau maksodnya. Kalo x caye, try tengok Upik Abu dan Laura. I lykeee!

Sunday, August 16, 2009

Saya Tamau Mencarut

Ini jam tamau cerita hal cemburu.. Malas! Tade mood.

Semalam buku motivasi yg wa baca semalam ada crita pasal cemburu. Ya, pompuan cemburu bersebab. Bukan suka suki nak cemburu. Tambah-tambah pompuan macam wa ni. Wanita berhati tulus dan telus. *ecece*. Nak pulak laki wa ni ramah tamahnya melampau. Kalo bole, macik cuci jamban pon dia nak borak sampai sok lusa.

Ok. Itu cite yg basi and messy.
Now wa na bagitau yg hati wa skang sangat panas!!
Nape??
Kenapa??
Why?
Limaaza???
Liannana...... *aku da lupa bahse arab daaa*

Ko rase patut tak aku sekeh n cencang 14 kerat mcm itik panggang kat kedai itik panggang tadi?? Dah tau nak jumpa laki orang tu, tak reti-reti nak pakai sopan-sopan? Aku taula memang dia bukan yg menutup kepala macam korang semua. Tapi patut ke dia tutup badan dengan towel je masa jumpa laki orang?? Bodo ke bangang!!!! Haa... Tensen betol aku! Kalo dia tu bukan laki orang pon, dia bukan laki ko!! Kalo laki ko, nak bogel pon aku tak peduli! Tapi laki aku!! Ngok! Haaa.. Naseb baek aku lupa nak amek henpon laki aku je tadi then SMS ko maki hamun. Sebek aku lupe! N naseb baek jugak laki aku ni pengecut! Aku suh forward mesej yg aku mengamok marah-marah kat betina tu, dia tanak! *memang laki mcm ni. Hati org laen lagi penting nak jaga. Bini sendri dia marah. Adilke hah!!??*$%^&*!@#

Haaa..memang nak mencarut bagai ni. Better aku benti kat sini. tapi memang hot ni. Mangkok ayun betol!
*if nak kena marah dengan entri ni pon, skati la. Malas nak pedulik. *


Nota utk pato saya: What goes around comes around. Tuhan maha adil.

Thursday, August 13, 2009

Apdet lah Jugak

Ini cerita hari ini. Bukan gosip artis maupon kontrovesi panas kesah di dada-dada akhbar. *Akhbar memang seksi nak mampos kan? Suka suki je tayang dada kat orang tiap-tiap hari kan? Hahaha! So annoying ok!*

Now wa agak kesibukan keluar 7.50pg, n tiba di rumah kala pak bilal besiap sedia mengambik wuduk untuk azan magrib. *Lu myra lagi lambat kan? Takpe. Wa tade amek hati maupon jeles memanjang kat lu pon*

Ok. Itu cuma mukadimah.

Sepanjang seminggu wa keje secara tak betauliah ni, wa terasa mcam wa suka bekeje. Tapi ada 1 part yg buat wa rasa mcm dunia wa bakal lebih heaven kalo wa bole masuk ofis sesuka hati pato wa punya ofis. If masok ofis kul 8pg, balik 5pm *lom kire bile nak kejar dateline*, wa rase part balik tu, wa tak kesah. Tapi kul8pg tuh... wa rasa macam kehilangan yg teramat dlm hidup ni. Sangat-sangat tau! Sangat malas nak mencelikkan mata di pagi hening yg tak sunyi ni. Dengan itu, wa berniat untuk jadik suri rumah je. Tapi lu olang tau pe pato wa kate????

JANGAN MIMPI NAK PAKAI KERETA KALO AWAL-AWAL LAGI DAH PASANG NIAT JADI SURI RUMAH!! TAKDE MASE NAK BAYAR DUIT KRETA ORG LAEN. NAK PAKAI KERETA, KEJE. TANAK KEJE,TAK PAYAH!!

Sangat seriyes ok! Dan wa terus tak jadi pencen awal. Muahaha!

Dulu-dulu masa di awal pecintaan yg penuh kaseh sayang cinta rindu bara dendam, bila sebut je nak keje, dia bising. "Dok rumah sudah."
Tapi bila tanya sape nak bayar loan study yg belonggok serupa najis lembu di jalanan tuh, terus menukar fikiran dengan sepantas kilat.



Kesimpulan;
Duwet weh!! Tak keje,nak makan pe?? Duit rumah, duit kreta, duit air, duit api, duit bla3, bla3, bla3, bla3.

P.s: Atune, lu kasi diskawon 100% kat wa untuk mashrum lu. Wa peminat mashrum.



Monday, August 10, 2009

Ekspress

Ok. Ni entri yg akan merangkumi cerita selama Jumaat, Sabtu, Ahad dan Isnin, yakni ini hari. Buat petama kalinya wa dalam seumo hidup terasa kurang nikmat tido lena yg nyenyak penuh nikmat dan hikmat. Walobagemanapon, wa maseh sehat walafiat walo tadi wa agak cuak digeget nyamuk cap edis di depan Palapes depan FSPU tuh. Ngeeee~ Ngok! Tegaru2 dalam bas sbb gatal sunggoh! Mintak2 tak dijangkiti H1N1. Cait! Nyamok tuh, bukan babibab! Huhu..

Apa nak cerita ini hari? Ya! Wa agak membenci bas akhir2 ini. Jumaat ari tu wa begegas ke Shah Alam menaiki bas cap Holiday Coach. Memang koc abis la! Dah la betolak melebihi jam sepatutnya yakni 3.30ptg. Bole plak ekon rosak dan di repair selama sejam lebih! Itu belom kira dia berenti kencing yg 10min=30min, campo dengan berenti makan selama 30min=45min! Sangat hot ok!

Itu cerita beberapa hari yg lalu di hari baek bulan baek, penghulu segala hari ini.

Ini hari plak, monday. Monday fever ok! Bedikari la sangat. Kekonon nak naek bas. Tapi wa akhirnya mengaku pada diri sendri bahawasanya saya rakyat Mesia, berikrar, tamau naek bas lagi dah. Wa tunggu bas sampai sejam ooooo... Wa hanya memandang kosong 3 bijik bas, tidak termasuk sebijik T601, dan sebijik seranas, juga bas2 kilang. Sume full!! Saketnya hati! Balik pon cenggitu jugak. Wa naek bas toin2. 3 bas oo nak balik rumah yg hanya sekadar di pinggiran tesebut.

Oleh itu, wa suda serik. Tamo dah bas2 nih. Walo kasut wa yg pato wa belikan semalam sgt mahal dan enak dipakai begitu saja, tapi akibat bas yg serupa tin sadin cap ayamas, wa rela manyusahkan pato wa yg sangat rela disusahkan..

Sekian, berita terkini saluran astero 123.

Thursday, August 6, 2009

Map Ke Bukit Jelutong Versi Gambarajah Tag Sana Sinun

Bekas Kekasih Saya: Semestinya bukan pato saya yg skarang yg amat baek hati dan penuh kasih sayang juga wang kekayaan bernilai berbillion2 ringgit. *sila muntah kalo mau*

Saya sedang mendengar: Lagu apa tah dari blog Cik N Sz yg bagi tag ni. Ok. Saya rasa ni lagu Kerispatih. Sebelah lagi telinga saya sedang dengar sore pelakon siam kat tv2. kapkumkap... *sengau sket yo*

Mungkin saya patut: pegi mandi skang sebelom abah saya balik dari rumah Pacik Reza yg bizi nak buat baju Melayu baru nak gi umrah. Kalo lambat, nati dia bebel tak sudah2.

Saya suka: Pato saya! muahahahahah! *saya tidak berani menipu. Jadi saya becakap benar kali ini*

Sahabat-sahabat saya: entah bila nak ada pato yg sasa seperti pato saya.. hahaha! *ayat poyokan diri sendiri yg sediakala poyo amat!*

Saya tak faham: add math sampai skang. Bagi saya add math sejenis penyakit merbahaya bagi otak dan result SPM saya. Cis!

Saya kehilangan: remote tv yg dah bape tawon rosak. Nyusahkan je nak tekan2 button kat tv tu. Tak mesra penonton langsong tv rumah ni!

Ramai yg berkata: saya comel mcm Enjelina Joli Sakan Tak Ingat Dunia. Hua3! *ok, saya tipu je*

Cinta itu adalah: garam+gula+kicap+peria+mangga muda

Di suatu tempat, seseorang sedang: Paking moto kat lua rumah. Dedi sudah pulang!

Saya akan cuba: tumbuk pato saya bila dia balik dari Melaka nati. *hambek kamu se'das!*

Perkataan SELAMANYA membawa maksud: sampai bila2..indon kata, sampai kapan2 donk. Muahaha!

Telefon bimbit saya: bateri serupa kena sakit asma. Asek semput je. Nyampah taw!

Bila saya terjaga: Mana bantal peluk saya???

Saya paling meluat: pompuan yg dok menggedik dgn pato saya. Bunuh nak?? Huh!

Pesta/parti adalah: Menyusahkan! Taksuke!

Haiwan yang paling comel pernah saya temui: Seorang manusia. Bole?

Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah: entah.

Hari ini: Saya rasa malas nak gi S.Alam. Kenapa ya?

Malam ini saya akan: Mesej pato saya. rindula.. hahahah! *buwekk!*

Esok pula saya akan: Menyusahkan pemberi tag ini di rumahnya. Hua3!

Saya betul-betul inginkan: kos itu. By hook or by crook!

Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini: Cantik jugak bibir tebal ini. Haha!

Pusat membeli-belah atau arked permainan: kedua2nya

Makanan Barat atau Jepun? Melayu asli. Den bakal bini org nogori.

Bilik yang terang atau gelap?: Pagi yg gelap

Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang: pada abah saya, "sampai situ dah la. ha. ok!"

Siapa yang ingin anda tag?: Myra, Atune, Ika, Noin, n sape2 yg membaca.



Nota: Aku rasa mcm da jawab tag ni.. hahahaha! RAjin sunggoh!

Wednesday, August 5, 2009

Daulat Sorang Isteri

Selama ni org dengar pasal daulat tuanku je kan? Hari tu wa pegi Perlis pon, sepanjang jalan Daulat Tuanku bersepah-sepah. Mentang-mentangla matrik adek wa tu sekilas mata memandang je dari Istana Arau. Merata-rata Daulat Tuanku. If kat Penang, tade plak Daulat Tuanku. Hukhuk. *sigh..penang mana de raja maupon sultan*

Ok. Sambung crita. Abah wa punya bapak sedara punya bini baru sedang terlantar di hospital kepala batas bermula harini. Sebulan yg lalu hingga semalam, beliau di hospital besar penang. Operate pale sbb ada darah beku. Oh ye, "bini baru" itu bermaksud isteri baru setelah kematian isteri pertama setawon yg lalu akibat kanser. N isteri barunya ni baru je dikahwini 2 bulan lalu. Baru je lagi. Tapi dah sakit.

Ok. Itu mukadimah.

Ini mak wa plak cerita. Dia kata, daulat tok cik uda wa tu masih kuat. *Tok cik uda tu adalah isteri yg meninggal tu*

Kenapa??

Tawon lepas masa bapak sedara abah wa ni beli kereta baru, mak wa ada la gurau sama dia n tok cik uda ni. "Wah, makin sayangla dekat bini baru ni ya?" *bini baru tu kreta baru la. serupa pato wa la jugak. e71 yg wa bagi tu, dia kata bini no.2. taksuke taw!!*

Bila arwah tokcik uda wa ni dengar je pekataan bini baru, terus dia marah.
"Apa bini baru? Nak kena la tokcik mat hang ni kalo ada bini baru."

Itu crita tawon lepas sebelom tok cik uda meninggal.
Then harini mak wa teringat balik crita tu.
Mak wa kata, maseh kuat daulat arwah, sampaikan until now tokcik uda yg baru ni lom sedar. Baru kawen, dah jadi cani.

Walocamnepon, tokcik mat wa ni bukan nak kawen pon. Tanak pon cari bini baru. Cuma abang-abang dia la suruh kawen. Kesian tinggal sorang-sorang. Anak ada 2 je. Sorang belajar kat Melaka. Sorang kat Shah Alam. Sunyi la kan? Tapi sudahnya, macam ni la pulak..



nota: Wa crita ni bukan apa. Cuma nak ingatkan pato wa je. Kalo wa mati, jgn berani2 dia nak cari yg baru. Mau wa menjelma jadik kuntilanak kaco awek/bini baru dia kalo dia berani nak menduakan cinta wa yg suci murni ini. No way!! Kalo berani jugak, wa cakar2 muka pompuan tu dengan kuku wa yg panjang dan tajam itu. Yela..wa kan kuntilanak pada masa itu.

Monday, August 3, 2009

Mesti Apdet Walo Tatau Mau Stori Apa

Semalam wa ada dengar berita kat bulitin utama tu. Mangsa korban ke-6 H1N1. Gerun? Aah. Gerun lah jugak.

Now banyak kampus tutup. Sana sini U bagi cuti sem awal. Matikla engkorang2 semua yg maseh stadi kan.. Tak pasal2 dapat nikmat cuti raya yg pendek. Huhu. Sorila kawan. Den bukan VC yg bole suko2 extend korang punya cuti dan men'dismiss kan sape2 yg dijangkiti H1N1. *oyeah..sangat kejam bahasa seorang pejuang bahasa ini..*

Memula masa pato wa sama budak2 kelas dia bising pasal penyakit khinzir flu tu, wa rasa rimas amat. Isyh... macam nak bebangga je dengan penyakit bernama sejenis binatang haram tuh. Batuk sket, bising h1n1. Selsema sket, h1n1. Tah hape2. Budak tadika pon tak kecoh macam tu. Wa geram la. Serupa penyakit tu sudah menular ke 50% student uitm jek. Aiseyh. Maafla. Wa dengan rasminya saat tu telah mengisytiharkan mereka KECOH LEBEYH. Pato wa mengalami batuk2 jugak saat itu. Kecoh jugak dowh! Wa tensi ar. Terus wa kasitau dia. "Lu budak planning, wa rasa lu tak baca paper. Heboh bising je lebey. Tade nak matinya penyakit tu kalo within 3 hari sakit dah dapatkan rawatan. Yg mati tu bila saket buat tatau serupa selsema biasa2 je." *wa akui wa memang laser gile*

Err..wa suda membebel. Sudah hilang arah tuju seperti tak gunakan kompas magnetik ketika menaip entri ini. Wa cuma nak kasitau, wa makin risau bila semua students di bagi cuti. Diorang balik rumah seminggu. Gi enjoy di sana sini. Gi holiday di oversea la. Overriver la. Over the rainbow la kan..dengan overconfident'nya kengkonon tahap resistance diorang pada virus mughallazah tu di tahap tiptop.

Then selepas minggu, balik ke kampus plak.I guess tujuan dibagi cuti tu mayb sbb nak elakkan penularan di kalangan pelajar, tp cane plak bebudak balik rumah, gi sana sini, then terkena, then bawak balik plak ke kampus. Cane?

Wa bukan apa. Wa cuma risau je. Dengar crita diorang mau bagi vaksin kat setiap org. If macam tu, wa sangat la takut. Wa fobia jarum!!!!! Aduhaiiiii...



nota: tiada fakta yg sahih dlm entri ini kecuali mangsa h1n1 ke-6 yg mati. Itu betol2 wa dengar bulitin utama. Ini wa punya pendapat sebagai rakyat prihatin. huhuhu

Saturday, August 1, 2009

Ni Bukan Bias, Tp Hanya Pendapat

AMARAN:
Ini adalah pendangan aku yg bersekolah dari form 1-5 di SMKA, dan tinggal di asrama dengan peraturan yg tak berapa nak ketat tapi tak jugak longgar, n skolah yg semua cikgunya bertudung.

Ok. Cerita bermula macam ni.
Tadi petang aku pegi hantar my only sister balik hostel. Bukan hantar direct ke sekolahnya yg betol2 dkat kaunter imegresen Bukit Kayu Hitam tu, tapi kat bas sekolah yg setia menunggu kat Taman Jubli Sungai Petani tu. (yes, that taman memang agak meloyakan dan sangatlah tidak baek membawa anak-anak ke sana kerna membawa pengaruh yg tidak bagus dari segi akhlak).

Ok. Ini kali ke-2 aku hantar adek aku ni ke tempat bas tu. Sebab harini hujan, so aku agak lama ar melepak depan bas tu tecangak tunggu pintu bas bukak. 1 thing yg aku perasan, bebudak lakinya, i mean the boys, are very nice. (wah, speaking plak). Pakaian semua kemas. Berbaju batik, seluar slack itam, berkasut. Takde yg slipar walau ari tu hujan. (If aku, mayb pilih utk pakai kasut di atas bas). Budak2 pompuan pon sama. tudung kemas. Takde yg pendek depan, jongkit belakang, depan kontot, belakang bontot. Takde! Kemas sangat pakai tudung. Takde la yg kaen labuh sapu jalan, kaen singkat tayang betis kering. Takde!
Kesimpulan aku: Disiplin tinggi!

Semalam yakni Jumaat, aku gi amek adik yg bongsu dari skola. Skola biasa. Bukan SBP mcm yg tercerita di atas. Belom abis sekola, belom keluar pagar sekola, baju dah tight out (antonym tight in...huhaha!). Even that time adalah hari sekola (bukan hari nak balik asrama mcm cerita di atas), ramai berselipar. Baju memang sangat tak kemas. Itu belom lagi terserempak tengah jalan, bawak moto takde lesen n tangan sedap kepit rokok, mulut berasap2 serupa ekzos tersumbat. Yg paling dasat, BERUNIFORM SEKOLAH!!! Aku rasa nak sepak je biar tertungging atas jalan. biar abu2 rokok campo api rokok masok dalam mulut terus. Itu belom lagi cerita abah aku yg dikurangajarkan 2 org budak yg dengan selamba isap rokok depan sekolah, n di depan abah aku, siap hembus2 asap lagi. Berasap abah aku macam nak sekeh-sekeh je budak tu.
Kesimpulan: korang pikir sendri.

Err..panjang plak entri harini. Takpe..korang bole berenti berehat makan nasi sambal petai dulu, then come again n continue ur reading...huhu.

If nak compare attitude between both schools pon, bole nampak yg SBP ni lagi sangat2 bagus n sejuk mata memadang. (Dari pandangan aku la)

So, wut u guys think?
Nape sume ni jadi? Atau aku bias?

p/s: Benda ni aku pikir dari skola dulu2 lagi...